Älä kantele nyypästä – Kolumni

Yksi asia on tuttu niin pelaamista aloittavalle, harrastajalle, kuin ammattilaisellekkin ja se on lähes kaikkien kilpailullisten pelien suolainen pelaajakanta/yhteisö. Itse olen pelannut Dota kakkosta aina vuodesta 2013 asti ja huomaan usein pitäväni kuukausien, joskus jopa puolen vuoden taukoja pelistä. Iso syy pitkille tauoille piilee juuri sietämättömässä yhteisössä. Olen onneksi pelannut Dotaa lähes aina kahden tai kolmen muun tutun kanssa, joten pahimman suolan on pystynyt kestämään kaverien voimalla. Kuitenkin peliin vasta tutustuva voi hyvinkin kokea myrkyllisen ilmapiirin sen verran masentavana, että pelaaminen jää pariin kokeiluun.
Kammottavat pelikaverit eivät tietenkään rajoitu vain Dotan kolmelle lanelle. Sietämättömät kanssapelaajat löytää jokaisesta muustakin pelistä, kunhan tekeleessä vain on verkkopelaamisen mahdollisuus. On mielenkiintoista huomata, miten harvoin se rasittavin pelaaja löytyy vastustajan joukkueesta. Aina se kaikkein hankalin tapaus löytyy omasta joukkueesta. Niin se vain menee.
Tietenki myös omat hermot pettävät ja omaa kiukkua on vaikea hallita ja tästä saavumme tämän tekstin tärkeimpään pointtiin:
Älä koskaan raportoi pelaajaa vain siksi, ettei hän vielä osaa pelata.
Tahallinen häviäminen, haukkuminen ja muu uunoilu ovat vallan mainioita syitä raportoida pelaajasta eteenpäin. Varsinkin alhaisen ränkin peleissä (ja nehän ovat itselleni varsin tuttuja) on yleistä, että oman tai vastustaja tiimin jäsen on auttamaton nyyppä. Hän pelaa yleensä supporttina, heittelee wardeja omituisiin paikkoihin ja on aina väärässä paikassa väärään aikaan. Tämä johtuu usein yksinkertaisesti siitä, ettei hän vielä osaa pelata kyseistä peliä. Hetken päästä koko joukkue haluaa yksissä tuumin tehdä ilmoituksen tyypistä vain siksi, ettei hän osaa pelata.
Uutisoimme pari päivää aikaisemmin, että Dotan pelaajamäärät ovat alhaisimmat vuosiin. Ainoa keino pitää mikä tahansa peli elinvoimaisena, on pitää sen yhteisö kunnossa, kilpailullinen-skene mielekkäänä ja ennen kaikkea saada mukaan tasaisesti uusia pelaajia. Aloittelevien pelaajien herjaaminen on pahinta myrkkyä, mitä pelin yhteisö voi itselleen tehdä. Onneksi nykyään Dotassa on mahdollista vaimentaa kokonaan muita pelaajia niin, ettei heidän teksti tai ääni pääse häiritsemään pelaamista. Toisaalta tämä usein johtaa kaottiseen tiimipelaamiseen, kun kommunikaatio muuttuu mahdottomaksi.
Millaisia kokemuksia sinulla on myrkyllisistä kanssapelaajista? Mikä on mielestäsi se kaikkein suolaisin peli? Tässä vielä laulu, johon on aina hyvä palata hävittyjen ja harmillisten pelien jälkeen.
- Aleksi ”Aleksib” Virolaisen NiP:lle kirvelevä tappio
- Lumimyrsyky katkaisi Call Of Duty Leaguen striimin
- Tässä ovat ESL Pro League Season 17:n tämän kauden joukkueet
- WoW, StarCraft, Diablo III ja Overwatch 2 lakkasivat toimimasta Kiinassa
- BLAST-turnausten aikataulut julkaistu
- 19-vuotias ammattilaispeluri lopettaa yllättäen uransa
- HAVU murtautui jo 30 parhaan joukkoon maailmanlistalla
- GODSENT julkaisi CS:GO-joukkueensa uuden kokoonpanon
- E-urheiluorganisaatio pisti yllättäen pillit pussiin – koko toiminta lopetettu
- Viime vuoden 20 parasta CS:GO-pelaajaa julkaistu
- NaVi kerää rahaa Ukrainalle – s1mple kaivoi kuvettaan jättisummalla
- Riot Games paljasti laajan ottelumanipulaatiotapauksen – yhteensä 14 pelaajaa syytetty
- Elisa Mastersin finalistit selvillä
- TOP 10: Parhaat pelit samalta sohvalta pelattavaksi
- CS-legenda tekee paluun pelikentille
- Epic Games mahdollisti vihdoin tilien yhdistämisen – Näin se hoituu
- Fnatic juhli Elisa Mastersin voittoa
- PuBG:n maailmanmestaruudesta taistelee kaksi suomalaista
- Suomalainen Esports-organisaatio konkurssiin
- E-urheilun olympialaiset tulossa? KOK järjestää e-urheilun olympiaviikon ensi kesänä