Yksi aikakausi on nyt tullut loppuun, sillä Sony lopettaa PS Vita -konsoleiden valmistamisen. Yhtiön verkkosivuilla lukee kahden viimeisen mallin kohdalla, että myynti lopetetaan ”pian”. Osalle saattaa tulla yllätyksenä, että laitteita ylipäätään valmistettiin vielä, mutta kyseinen kämmenkonsoli ei ollut ihan hutilyönti Sonylta.

PS Vita ei koskaan yltänyt myyntitilastojen kärkeen läntisessä maailmassa, mutta kotimaassaan Japanissa käsikonsoli oli suosittu. Vita oli aikaansa nähden erittäin tehokas kannettava pelikone, mikä oli selkeä myyntivaltti Japanissa, jossa väestö kulkee pitkiä matkoja junilla ja metroilla.

Kuitenkin läntisessä maailmassa Vita ei koskaan pystynyt todella haastamaan Nintendon paljon tehottomampaa 3DS-konsolia. Kuitenkin Nintendon laitteen valtava pelikirjasto ja erinomaiset yksinoikeuspelit juurruttivat pelaajakuntaa hyvin, kun taas Vita pyrki tavoittamaan vanhempaa yleisöä. Sopivaa kohderyhmää ei kuitenkaan löytynyt, edes laitteen analogiset tatit eivät saaneet houkuteltua FPS-pelaajia konsolin pariin.

Omissa kirjoissani Vita jää historiaan mielenkiintoisena kuriositeettina, jolle tästä huolimatta tehtiin erinomaisia pelejä. Esimerkiksi Persona 4: Golden ja Gravity Rush jo yksinään oikeuttivat laitteen olemassaolon.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli